Saturday, 14 September 2013

SAMSENG BERSIH KENA PENJARA....???SAMSENG TAIK KUCING....

KUALA LUMPUR 13 Sept. - Seorang lelaki dihukum penjara setahun dan denda RM5,500 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini setelah didapati bersalah atas tiga pertuduhan termasuk mencederakan seorang wartawan stesen TV AlHijrah semasa perhimpunan Bersih 3.0, tahun lalu.

Hakim Mahmud Abdullah memutuskan demikian setelah pihak pendakwaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap Mohd. Safuan Mamat @ Nordin, 26, di akhir kes pembelaan.
Beliau memerintahkan bagi pertuduhan pertama, lelaki yang bekerja sebagai penoreh getah itu dihukum penjara setahun dan denda RM3,000 manakala pertuduhan kedua, dia dipenjara tiga bulan dan denda RM2,000. Bagi pertuduhan ketiga, tertuduh dihukum penjara sebulan dan denda RM500.

Beliau turut memerintahkan hukuman itu dilaksanakan serentak bermula hari ini dan tambahan penjara enam bulan lagi jika tertuduh gagalmembayar denda tersebut.

Mohd. Safuan didapati bersalah atas tuduhan merosakkan kenderaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menggunakan kon semasa mengambil bahagian dalam rusuhan di Jalan Tuanku Abdul Rahman, di sini pada pukul 3.50 petang, 28 April 2012.
Dakwaan terhadapnya dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Haffiza Jemali mengikut Seksyen 440 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda.

Dia juga didapati bersalah menggunakan kekerasan dengan mendatangkan kecederaan terhadap Konstabel Mohamad Kamil Paiman ketika perhimpunan itu di tempat, masa dan tarikh yang sama. Bagi pertuduhan itu dia didakwa mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Dia turut didapati bersalah menyebabkan kecederaan terhadap wartawan stesen TV AlHijrah, Mohd. Azri Mohd. Salleh, 29, di tempat masa dan tarikh sama sama.

Pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya. Dalam rayuan sebelum hukuman dijatuhkan, Mohd. Safuan yang diwakili
peguam, Dr. Zulqarnain Lokman memohon hukuman ringan atas alasan anak guamnya secara sukarela telah menyerah diri kepada pihak polis walaupun semasa kejadian banyak individu lain yang terlibat.

Katanya, anak guamnya yang hanya berpendapatan RM500 sebulan tidak pernah gagal menghadiri perbicaraan walaupun terpaksa berulang alik dari Terengganu.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan permohonan tertuduh untuk mengantung hukuman tersebut dengan menambah jumlah jaminan daripada
RM1,000 kepada RM9,000.

-utusan malaysia-

AHLI PAS KENA PENJARA,PEMIMPIN PAS LARI....????

KUALA KANGSAR 13 Sept. - Tiga belas individu termasuk seorang ibu tunggal
masing-masing dihukum penjara dua tahun dan denda RM5,000 oleh Mahkamah
Sesyen di sini setelah didapati bersalah menyertai perhimpunan haram di hadapan
Masjid Ubudiah, Bukit Chandan semasa majlis angkat sumpah Menteri Besar Perak,
lima tahun lalu.

Hakim Norsalha Hamzah yang memerintahkan hukuman tersebut berkuat kuasa
hari ini turut mengarahkan tempoh pemenjaraan kesemua tertuduh ditambah lima
bulan lagi jika gagal membayar denda.

Beliau membuat keputusan itu selepas berpuas hati pihak pembelaan gagal
menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap kes berkenaan.
"Kes ini melibatkan kepentingan institusi diraja. Hukuman ini sebagai pengajaran
kepada masyarakat dan pada pendapat saya ia satu kesalahan serius," kata beliau.
Ketegasan Norsalha terserlah apabila beliau tidak membenarkan permohonan pihak
pembelaan untuk menggantung pelaksanaan hukuman penjara sementara
menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.

Kesemua tertuduh termasuk ibu tunggal yang juga bekas pekerja am Masjid
Ubudiah, Suhana Abdullah, 49, dilihat tergamam dan hanya mendiamkan diri
semasa keputusan itu dibacakan ke atas mereka.

Beberapa wanita dipercayai anggota keluarga tertuduh yang berada di galeri awam
juga dilihat menangis sambil bercakap antara satu sama lain.
Sebaik sahaja prosiding selesai, kesemua tertuduh di hantar ke Penjara Tapah dekat
sini.

Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin yang berada di
galeri awam semasa permulaan prosiding juga dilihat meninggalkan kompleks
mahkamah sebelum keputusan perbicaraan selesai dibacakan Norsalha.

Selain Suhana, tertuduh-tertuduh lain ialah Bad Latif Mansor, 47, Meor Safizal Meor
Mohamed Amin, 38, Mohd. Faiz Mohd. Arshad, 26, Zulhaizam Zulkifli, 29, dan Isha
Riduan Ishak, 59.

Yang turut didakwa ialah Adi Hilmee Mohd. Nasir, 44, Yusoff Jaafar, 48, Idris Mohd.
Thaib, Nazir Hamid, Mohd. Hasri Ismail, dan Mohamed Ismail, 47.

Kesemua mereka didakwa menyertai perhimpunan yang menyalahi undang-undang
iaitu menentang satu proses perundangan upacara pelantikan dan mengangkat
sumpah jawatan Menteri Besar Perak di bawah Perkara XV1(2)(a) Undang-Undang
Tubuh Kerajaan Negeri Perak.

Mereka didakwa telah melakukan kesalahan tersebut selepas solat Jumaat, 6
Februari 2009 di Jalan Istana, Bukit Chandan di sini.
Dakwaan terhadap mereka dikemukakan mengikut Seksyen 145 Kanun Keseksaan
(Akta 574) yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau
kedua-duanya.

Kekecohan yang berlaku di Jalan Bukit Chandan, laluan utama ke Istana Iskandariah
itu dilakukan penyokong Pakatan Rakyat dipercayai untuk menghalang kenderaan
orang kenamaan termasuk kereta dinaiki kerabat diraja Perak menghadiri majlis
angkat sumpah Menteri Besar baharu, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir yang
menggantikan Mohd. Nizar.

Timbalan Pendakwa Raya, Masri Mohd. Daud mengendalikan pendakwaan manakala kesemua tertuduh diwakili lapan peguam yang diketuai oleh Augustine Anthony.

Keadaan juga menjadi kecoh seketika sebelum dan selepas prosiding kes itu selesai
apabila kira-kira 20 penyokong yang turut hadir melaungkan takbir.

-utusan malaysia-

Friday, 13 September 2013

LGE NK JUAL MALAYSIA??????

Burukkan Negara Depan Pelabur:  Bukti Lim Guan Eng Kurang Cerdik

Bayangkan seorang peniaga mengadakan promosi barangan di hadapan pelanggan tetapi memburukkan barangannya sendiri.  Tentulah peniaga tersebut gila atau pun paling bodoh di dunia.  Teapi itulah yang dilakukan oleh Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang dalam misi pelaburan ke Hong Kong baru-baru ini.

Di dalam misi tersebut, Guan Eng telah memberi gambaran kepada pelabur bahawa Malaysia berada dalam keadaan tidak selamat dan bahawa kononnya kerajaan menggunakan cara yang tidak wajar semata-mata untuk menjimatkan kos sehingga mengabaikan soal keselamatan.

Tentu ramai yang terkejut dengan berita ini dan kita yakin, para pelabur yang mendengarnya juga pasti menggeleng-gelengkan kepala memikirkan apakah jenis Ketua Menteri yang menerajui Pulau Pinang.

Telah dikatakan bahawa Guan Eng ini bukanlah seorang yang bijak.  Guan Eng bernafas dalam dendam kesumat dan keangkuhan yang parah yang membutakan mata hatinya dan menjadikan beliau hamba kepada kebencian yang meluap-luap.  Keadaan ini menjadikan beliau tidak dapat berfikir dengan baik sehingga menjadi bodoh.

Akibatnya, Guan Eng lupa bahawa beliau mewakili negerinya untuk menarik pelabur bukan membuat mereka lari.  Jika pelabur berjaya ditarik, beliau juga yang mendapat nama. 

Tetapi, Guan Eng rela membiarkan Pulau Pinang tidak mendapat apa-apa pelaburan asalkan Malaysia juga tidak mendapat apa-apa pelaburan.  Semuanya kerana beliau ingin melihat keruntuhan Malaysia agar dapat menyalahkan Barisan Nasional. 

Nampaknya, Guan Eng bukan seorang Ketua Menteri yang bertanggungjawab.  Kita tahu bahawa beliau sudah kaya raya dan kehidupannya tidak akan terjejas sekiranya pelaburan asing merosot, tetapi yang akan terjejas ialah rakyat keseluruhan dari segi peluang pekerjaan dan penjanaan ekonomi negara untuk kegunaan sektor lain. 

Dalam usahanya untuk memburukkan Malaysia, Guan Eng juga membayangkan bahawa rasuah di Malaysia amat kronik sehinggakan sejumlah RM51 billion boleh dijimatkan jika pengurusan kerajaan benar-benar telus.  Memetik jumlah dan menuduh sesuka hati tanpa sebarang perincian memanglah mudah. 

Tetapi realitinya, 62.0% (RM125.8 Juta) dari perbelanjaan operasi adalah untuk Emolumen, Bayaran Khidmat Hutang, Pencen & Gratuiti dan Supplies & Services (Sewa, pembaikan dan maintenance, Utiliti dsb)

Manakala, Belanja Pembangunan Kerajaan bagi Tahun 2012 hanyalah sebanyak RM46.9 juta. Katakanlah Kerajaan boleh menjimatkan 25% belanja pembangunan daripada pengurusan kontrak dan rasuah, jumlah penjimatan adalah [RM46.9 juta*25%] RM12.4 juta.  Jadi, di manakah logiknya penjimatan sehingga RM51 bilion? 

Namun, kita faham yang Guan Eng memang mempunyai masalah dengan matematik.  Kita sedia maklum yang DAP mempunyai masalah untuk mengira jumlah undi yang tidak sampai 2,000 pun.  Kerana itu, DAP terpaksa mengadakan pemilihan CEC semula.  Atas dasar ini, mungkin kita patut bertolak ansur dengan Guan Eng.

Bagaimanapun, kita tidak boleh bertolak ansur atas sikap tidak bertanggungjawab Guan Eng yang telah menyebabkan pelaburan di Pulau Pinang merudum.  Lebih pelik lagi, dalam keadaan ini juga, Guan Eng masih mendabik dada konon beliau berjaya mengurangkan hutang negeri dalam sekelip mata. 

TUN M KENA REMAN???????

Projek IC: Tun M Buktikan Pembangkang Bohong Selama Ini

Walaupun telah lama bersara, Tun Dr. Mahathir Mohamad masih terus mencuri ruang di media massa di seluruh dunia.  Beliau kekal menjadi rujukan mereka-mereka yang ingin mencari ilmu, menjadi panduan kepada mereka-mereka yang bijaksana dan merendah diri bertanya, serta menjadi sasaran kepada yang gagal menjatuhkannya.

Oleh kerana itu, Tun Dr. Mahathir tidak mampu mengharungi persaraannya dengan tenang.  Seperti semua tokoh-tokoh hebat sepanjang zaman, Tun Mahathir mempunyai ramai penyanjung dan tak kurang juga musuh.

Apa yang dapat dilihat ialah dendam kesumat dan hasad dengki manusia mampu berkekalan selama-lamanya, mungkin sehingga ke akhirat jua.   Oleh itu, usaha-usaha untuk menjatuhkannya walaupun beliau tidak lagi berada di singgahsana terus dilakukan tanpa jemu.

Mungkin ini berlaku kerana Tun Mahathir masih menjadi tulang belakang kepada UMNO.   Mengenalpasti hakikat ini, pembangkang cuba memburukkan beliau dengan harapan akan turut memburukkan UMNO dan juga sebaliknya.  Antara usaha pembangkang yang berterusan ialah untuk mengaitkan beliau dengan isu kad pengenalan di Sabah.

Kerana isu tersebut, beliau diheret ke panel RCI sebagai saksi ke-209.

Tuesday, 10 September 2013

APA LAGI ORANG MALAYSIA NAK....?

Apa Lagi Yang Rakyat Mahu?

Setelah mengalami �kejutan� dalam PRU-13 lalu, BN terus mengharungi berbagai cabaran dalam usaha meneruskan pemerintahan.  Sejurus selepas PRU, BN perlu berhadapan dengan serangan dari pembangkang dalam bentuk demonstrasi dan fitnah yang tidak kunjung henti.  Bagaimanapun, setelah beberapa ketika, serangan pembangkang semakin reda.  Kalau adapun, ianya tidaklah sehebat mana, malah jelas terlihat seolah-olah ia hanyalah usaha untuk mengalih perhatian.

Sebaliknya, apa yang berlaku ialah BN menghadapi serangan dari pihak penyokong sendiri.

Serangan yang pada mulanya berupa persoalan, semakin hari semakin hangat sehingga mencetuskan ketegangan sama ada sesama blogger mahupun pihak atasan.  Akhir-akhir ini, serangan dari penyokong BN telah mencapai tahap tertinggi iaitu terus kepada Perdana Menteri dan mereka-mereka di sekeliling beliau.

Jika diteliti, serangan dari pihak penyokong BN ini bermula sejak barisan kabinet diumumkan lagi.  Jelas, ramai yang tidak berpuas hati dengan barisan kabinet yang menyenaraikan muka-muka yang pernah menjadi kontroversi.  Semakin hari, serangan semakin hebat sehingga hampir mengaburi segala kebaikan dan pencapaian BN sepanjang pemerintahan Dato� Seri Najib Razak.

Untuk berlaku adil, rakyat harus menilai kepimpinan tanpa terbawa-bawa dengan emosi.  Di masa yang sama, kepimpinan juga perlu berlaku adil dengan mengambilkira resah hati rakyat tanpa terbawa-bawa dengan ego dan juga kepentingan diri.

Sehingga ke hari ini, kita tidak dapat menafikan bahawa Dato� Seri Najib telah melakukan begitu banyak perubahan dan kebaikan kepada rakyat dan negara.  Antaranya: 
 
�         11 Julai 2009 � Mengumumkan penubuhan Tabung Amanah Saham 1Malaysia.
 
�         7 Jan 2010 � Menubuhkan Klinik 1Malaysia untuk golongan berpendapatan rendah menjalani rawatan dengan bayaran RM1.
 
�         31 Jan 2010 � Menubuhkan Tabung Penyelenggaraan Satu Malaysia (TP1M) dengan peruntukan RM37.6 juta.
 
�         28 Jan 2010 � Memperkenal Program 1AZAM (Akhiri Zaman Miskin) bertujuan membina keupayaan golongan ini dan mewujudkan peluang pekerjaan melalui gabungan pekerjaan dan keusahawanan.
 
�         19 Feb 2011 � Lancar Program Transformasi Kedai Runcit Kecil (Tukar) sebagai usaha memodenkan peruncit kecil dan sekaligus membantu mereka meningkatkan daya saing.
 
�         22 Jun 2011 � Membangunkan Kedai Rakyat 1Malaysia

�         7 Okt 2011 � Memperkenalkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sebanyak RM500 diberi kepada isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan ke bawah yang kni menjadi inisiatif tahunan
 
�         4 Julai 2011 � Mengilhamkan Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA).
 
�         7 Julai 2011 � Menu Rakyat 1Malaysia diperkenal dengan harga siling RM2 dan juadah tengah hari pada harga RM4
�         7 Julai 2011 � Lancar projek My Rapid Transit (MRT), kaedah pengangkutan utama Malaysia ke arah memperkukuh sistem pengangkutan awam negara.
 
�         19 Dis 2011 � Lancar televisyen Internet dan mobil pertama negara, 1Malaysia TV.
 
�         18 Feb 2012 � Menubuhkan Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) pertama di Gopeng, Perak dan beberapa lagi dibuka di Kelantan, Melaka dan Pahang.
 
�         23 Jun 2012 � Lancar Pusat Transformasi Bandar (UTC) pertama di Melaka dan pada 22 Sept tahun yang sama,sebuah lagi UTC dibuka di Pudu Sentral.

�         24 Jun 2012 � Lancar program Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1Ma) dengan insentif hampir RM35 juta untuk golongan pemandu teksi.
 
�         7 Julai 2012 � Memperkenal Pelan Induk Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) bagi membawa pembangunan PKS ke peringkat lebih tinggi menerusi peningkatan produktiviti.
 
�         14 Julai 2012 � Lancar Kedai Kain Rakyat 1Malaysia (KKR1M) sebagai usaha berterusan kerajaan membantu meringankan beban rakyat.
 
�         7 Ogos 2012 � Memperkenal kad �1Malaysia Privilege Card� khusus buat 241,000 anggota dan pegawai polis dan tentera.
 
�         28 Sept 2012 � Melaksanakan pemberian pusingan kedua Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan diperluas kepada individu bujang berumur 21 tahun ke atas.
 
�         12 Nov 2012 � Memperkenal Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) yang beroperasi 24 jam sehari bagi melonjakkan perkhidmatan awam ke tahap bitara.

�         15 Feb 2013 � Lancar Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KARISMA @Hati Rakyat) inisiatif terbaharu bagi membantu rakyat berpendapatan rendah dan miskin dengan peruntukan sebanyak RM50 juta diagihkan kepada 200,000 penerima.
 
�         16 Mac 2013 � Mini UTC pertama dibuka di Kompleks Perniagaan dan Komuniti Bandar Baru Sentul, Kuala Lumpur.
 
�         28 Sept 2012 � Pemberian sumbangan RM1,000 secara sekali bayar kepada bekas tentera yang bersara kurang daripada 21 tahun perkhidmatan serta tidak berpencen. Seramai 224,000 bekas tentera mendapat manfaat.
 
�         15 Dis 2012 � Memperkenal Program Pengiktirafan Veteran 1Malaysia untuk kebajikan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
 
�         23 Feb 2010 � Umum peruntukan sebanyak RM3.4 bilion kepada Sarawak menerusi NKRA bagi merancakkan semua projek pembangunan di negeri itu terutamanya di kawasan luar bandar.
 
�         23 Feb 2010 � Umum peruntukan khas RM35 juta untuk tiga projek memajukan kehidupan rakyat di empat skim penempatan semula Kawasan Pemerintah Keselamatan Rajang (Rascom) di Sibu Sarawak.

�         25 Mac 2013 � Meluluskan tuntutan Dana Pencen, imbuhan tetap perumahan, pembayaran sagu hati tamat perkhidmatan dan enyelarasan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada tujuh agensi Badan Berkanun yang Diasingkan Saraan BBDS).
 
�         25 Okt 2010 � Lancar Program Transformasi Ekonomi (ETP) dengan 18 projek permulaan (EPP).
 
�         11 Jan 2011 � Umum 19 lagi EPP yang akan menjana pelaburan hampir RM67 bilion.
 
�         7 Okt 2011 � Memperuntuk bantuan tunai RM100 buat semua pelajar sekolah dan RM200 baucar buku untuk pelajar universiti.
 
Program-program yang disenaraikan di atas adalah yang melibatkan rakyat secara langsung.  Walaupun kelihatan begitu banyak sekali, tetapi entah kenapa masih terdapat rungutan di kalangan rakyat, terutama bumiputera yang merasakan diri mereka dipinggirkan oleh kerajaan. 

Rakyat, terutama bumiputera yang menyokong BN, mempersoalkan kerajaan kerana tunduk kepada desakan pembangkang untuk menghapuskan Akta Pencegahan dan Keselamatan Dalam Negeri sekali gus membebaskan tahanan terus ke dalam masyarakat.  Keputusan ini ternyata salah apabila kadar jenayah meningkat secara drastik.
 
Sikap beberapa anggota kabinet yang angkuh, samseng dan tidak beretika turut menambah keraguan rakyat terhadap kerajaan.   Apatah lagi apabila rakyat telah terlebih awal melihat perlantikan mereka sebagai satu kesilapan.   
 
Justeru, terbentuklah persepsi bahawa kerajaan tidak punya kredibiliti, takut kepada pembangkang dan tidak mendengar suara rakyat.  Akibatnya, setiap satu yang dilakukan kerajaan semuanya diragui kerana rakyat telah memutuskan bahawa kerajaan hanya mementingkan pembangkang dan minoriti selain menjaga kepentingan sendiri.  
 
Dan nampaknya, setakat ini, masih tiada penjelasan yang mampu memulihkan persepsi negatif ini.   
 
Pengumuman pengurangan subsidi minyak baru-baru ini dilihat bagaikan simbahan petrol ke atas api yang sedang membara.  Rakyat kini mula memperinci keputusan kerajaan dari segi ekonomi.  Kejatuhan ringgit, kelembapan pasaran, penurunan kadar eksport, pelaburan asing yang tidak menggalakkan dan sebagainya diambil sebagai bukti bahawa kerajaan tidak cekap. 
 
Walaupun pada dasarnya rakyat turut menyalahkan pembangkang kerana sering memburukkan Malaysia sehingga menyebabkan pelaburan asing jatuh tetapi alasan ini masih tidak mampu mengurangkan marah mereka terhadap kerajaan.  Bagi rakyat, alasan pelaburan asing semata-mata adalah tidak cukup bagi menjelaskan keadaan ekonomi Malaysia yang semakin merudum. 

Namun, apa yang benar-benar membuat rakyat marah ialah apabila mengetahui bahawa semua konsultan dan pakar-pakar, termasuk dari luar negara itu dibayar berjuta-juta ringgit dalam keadaan ekonomi semakin merosot.
 
Justeru, rakyat mula membandingkan Malaysia di kala menjadi Harimau Asia tidak memerlukan konsultan asing tetapi hanya bergantung kepada kepakaran anak Malaysia yang berpengalaman dan telah terbukti berjaya, untuk membantu kerajaan. 
 
Keadaan bertambah buruk apabila rakyat mengetahui bahawa beberapa individu yang terlibat menasihat dan membantu kerajaan, mempunyai latarbelakang yang diragui iaitu cenderung menyokong pembangkang.  Malah ada juga yang mempunyai kehidupan peribadi liar, yang tidak sepatutnya bagi seorang yang terlibat dalam rahsia negara.  Akibatnya, rakyat tidak dapat mengelak dari terus meragui kerajaan apabila membayangkan bagaimana individu seperti itu mempunyai akses kepada maklumat sulit serta strategi keselamatan negara.   Mengambil mudah persepsi rakyat adalah satu risiko yang BN tidak mampu tangani. 

Dalam era teknologi maklumat ini, tiada apa yang menjadi rahsia lagi.  Untuk pengetahuan, senario di syarikat-syarikat milik kerajaan atau GLC turut menyumbang kepada persepsi buruk rakyat terhadap kerajaan.  Apa yang berlaku dengan MAS-Air Asia sehingga kedua-duanya perlu membayar denda RM10 juta menguatkan persepsi ini.   Malah, di laman-laman sosial, rungutan dari mereka yang berkait dengan GLC cukup lantang memperkatakan tentang permainan halus untuk menyingkir para nasionalis dari jawatan atasan.  Rakyat kini memerhatikan apa yang berlaku di Petronas dengan dekat. 
 
Tindakan kerajaan melantik personaliti yang mempunyai imej buruk di mata rakyat sebagai peneraju syarikat-syarikat yang berkait dengan kerajaan pula seolah-olah ingin membuktikan bahawa semua persepsi rakyat itu benar belaka. 
 
Kecenderungan tunduk pada desakan pembangkang, keputusan yang berunsur liberalis iaitu mementingkan keterbukaan pasaran yang keuntungan golongan kaya, memujuk golongan miskin dengan BR1M yang tidak memberi apa-apa makna dalam persaingan ekonomi yang semakin sengit, perlantikan personaliti kontroversi ke kabinet dan GLC serta ketiadaan projek yang signifikan untuk menjana pendapatan menjadikan rakyat memandang kerajaan dengan pandangan yang sinis sekali.  Pengurangan subsidi hanyalah �alat kawalan jauh� bagi sebuah bom jangka. 

Perit untuk diakui bahawa segala konsultan untuk membina dan memulihkan imej, memperkenalkan slogan, �branding� atau �rebranding� yang bernilai berjuta-juta, telah akhirnya memburukkan lagi imej kerajaan. 
 
Walaupun kerajaan berjanji tidak akan meminggirkan bumiputera biar apapun berlaku, namun persoalannya, bagaimanakah kerajaan mengatasi persepsi buruk yang telah terpahat kuat ini?  Rakyat inginkan bukti, bukan janji. Rakyat ingin melihat hasil, bukan persembahan �powerpoint� yang hebat.  Rakyat ingin melihat �kerja� bukan �politik�.  Hentikan tindakan melantik seseorang atau berbuat sesuatu atas alasan politik.  Kita ingin melihat BN memerintah selama-lamanya, bukan sehingga PRU-14 sahaja.
 
Akhir sekali, inilah diingatkan bahawa jika subsidi dikurangkan lagi tanpa terlebih dahulu  mengatasi persepsi buruk ini, maka BN pasti akan mengalami mimpi ngeri.

ISLAM NAK DIHAPUSKAN DI MALAYSIA INI...?

Matlamat COMANGO Untuk Hapus Islam Sebagai Agama Rasmi

Gabungan NGO Malaysia telah mengadakan satu taklimat pada 11 Julai 2013 yang lalu bagi Proses UPR (COMANGO).  Ia dipengerusikan oleh Tian Chua dan dihadiri oleh wakil-wakil NGO, antaranya Hak Asasi Manusia, Majlis Peguam, SOGI atau Sexual Orientation and Gender Identity yang memperjuangkan LGBT, dan lain-lain lagi.

Malaysia bakal menjalani proses Semakan Berpenggal Sejagat (UPR) Majlis hak Asasi Manusia PBB pada 24 Oktober 2013 di Geneva, Switzerland.  Proses ini akan menentukan tahap komitmen Malaysia terhadap Hak Asasi Manusia mengikut syor yang dikemukakan oleh Negara-negara PBB pada UPR pertama pada tahun 2009.

Secara dasarnya, Malaysia adalah sebuah negara yang meletakkan hak asasi manusia di tempat yang cukup tinggi.   Hanya di Malaysia kita melihat semua agama mendapat ruang yang cukup besar dari segi pembangunan tempat ibadah.  Hanya di Malaysia, kita melihat kaum minoriti diberi hak ke atas sekolah berasingan serta bebas mempunyai akhbar sendiri, mengamalkan bahasa ibunda masing-masing sehingga mengabaikan Bahasa Kebangsaan.

Hanya di Malaysia juga, kita melihat kaum minoriti ‘berkuasa’ menekan dan mencabar kaum majoriti, malah mengejek dan mempersenda kerajaan dan Raja-raja secara terbuka tanpa dikenakan apa-apa tindakan.

Di Malaysia, masalah hak asasi sebenar seperti buruh kanak-kanak atau diskriminasi wanita dalam pendidikan dan pekerjaan, tidak menjadi isu langsung.  Pendek kata, semua manusia ‘normal’ di Malaysia bebas mengamalkan hak masing-masing dengan batas-batas tertentu agar tidak melanggar perlembagaan dan juga hak asasi orang lain sesuai dengan ketamadunan manusia.

Justeru, meletakkan Malaysia di bawah pemantauan COMANGO merupakan sesuatu yang meragukan.   Dan keraguan ini terjawab apabila melihat isu-isu yang ditimbulkan di dalam Deraf Laporan COMANGO.

Antara isu yang menjadi perhatian COMANGO ialah isu LGBT atau SOGI.  COMANGO menuntut penghapusan seksyen 377A Kanun Kesiksaan dalam undang-undang Malaysia berhubung salah laku liwat serta menuntut hak dan kebebasan kepada golongan LGBTIQ.

COMANGO juga menuntut penghapusan peruntukan-peruntukan berkaitan kesalahan mengikut undang-undang syariah yang memberi rujukan negatif terhadap permasalahan moral yang dilihat sebagai ‘hak peribadi’ (Perkara 9.1 dan 9.5 DLC) yang timbul dari kedudukan Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan yang memposisikan Islam sebagai Agama Persekutuan dan Enakmen-enakmen berkaitan kesalahan-kesalahan Syariah.

ISU CEC DAP

Kemelut CEC DAP: Bukti Cina Takut Bersaing Secara Adil

Pemilihan semula CEC DAP terus dilanda kontroversi apabila beberapa perwakilan yang tidak menerima notis mesyuarat dalam pemilihan awal, masih lagi tidak menerima sebarang notis untuk pemilihan semula.

Lebih meragukan, apabila kepimpinan DAP menyatakan bahawa seramai 500 daripada mereka telah menghantar surat menyatakan tidak dapat hadir sedangkan mereka menafikan berbuat demikian.

Tidak cukup dengan itu, turut didakwa terdapat ‘perwakilan haram’ seramai 547 orang, majoritinya dari Pulau Pinang, yang telah terlibat dalam pengundian awal.  Tujuan mereka ini dibawa ke mesyuarat CEC adalah bagi memastikan kemenangan individu tertentu.

Ironi sekali apabila semua ini berlaku dalam DAP yang merupakan parti yang paling keras memperjuangkan keadilan, meritokrasi dan kesamarataan, serta sering mendabik dada sebagai parti yang tidak berasaskan kaum.

Namun, apa yang berlaku telah membuktikan bahawa DAP telah bertindak bertentangan dengan setiap satu dari slogan perjuangan parti itu.

Kita sedia maklum bahawa tonggak penentangan DAP terhadap Barisan Nasional selama ini adalah kononnya kerana BN yang diterajui UMNO mendiskriminasi kaum-kaum bukan bumiputera.  Kononnya UMNO terlalu melebihkan bumiputera sehingga memberi peluang pendidikan dan ekonomi kepada yang tidak layak.  Kononnya ramai lagi di kalangan bukan bumiputera yang layak dan berhak mendapat peluang tersebut tetapi terpinggir kerana dasar-dasar UMNO.  Kononnya juga, kaum bukan bumiputera rata-ratanya jauh lebih bijak dari bumiputera.

Semua ini ditanam begitu kuat dalam sanubari DAP lalu disebarkan melalui sekolah-sekolah vernakular dan juga media berbahasa Cina sehingga akhirnya membangkitkan perasaan benci dan angkuh di kalangan hampir semua masyarakat Cina di Malaysia.  Buktinya dapat dilihat dalam PRU-13 yang lalu di mana hampir semua masyarakat Cina menolak BN dan memilih DAP.

Jika ditanya kepada mereka kenapa memilih DAP, jawapan mereka pasti berbunyi kerana DAP tidak perkauman, DAP mementingkan keadilan serta berpegang kepada dasar meritokrasi.

Bagaimanapun, seperti yang dikatakan tadi, kemelut CEC DAP sudah cukup untuk membuktikan betapa hipokritnya kaum Cina.  Dalam mereka melaungkan meritokrasi, keadilan dan kesamarataan, mereka sebenarnya cukup takut untuk bersaing secara telus.  Sekiranya mereka melihat kemungkinan kaum mereka tidak mampu memenangi jawatan, maka mereka akan menipu, memanipulasi atau mengugut bagi memastikan kaum mereka terus berkuasa.

Sesiapa yang pernah bekerja di syarikat swasta pasti bersetuju bahawa taktik yang sama digunakan kaum Cina dalam pekerjaan dan perniagaan.  Sudah menjadi pengetahuan umum bagaimana kedai runcit atau pasaraya yang diterajui kaum Cina akan dengan sengaja mendiskriminasikan barangan buatan bumiputera dengan berbagai cara.  Jika mereka menjadi pemborong, mereka tidak akan memberikan kemudahan kredit yang sama antara peniaga kaum lain dengan kaum mereka, malah akan berusaha untuk menyukarkan atau menggagalkan peniaga kaum lain agar boleh diambil alih oleh kaum Cina.

Mereka juga begitu tegar sanggup meletakkan harga sewa premis perniagaan yang berbeza antara kaum lain dengan kaum mereka sendiri.   Malah, dalam bidang pendidikan terutama pendidikan tambahan seperti seni dan muzik yang majoritinya dikuasai kaum mereka, terdapat beberapa kes di mana guru Cina dengan sengaja mengajar perkara yang salah atau tidak memberi maklumat penuh kepada pelajar kaum lain terutamanya yang lebih bijak dan berpotensi besar.

Semua ini membuktikan betapa kaum Cina sebenarnya takut dengan persaingan berdasarkan meritokrasi dan segala laungan ke arah dasar meritokrasi hanyalah hipokrasi semata-mata.  Sekiranya dasar meritokrasi benar diamalkan, mereka pasti akan memanipulasi dan menipu sebagaimana yang dilakukan oleh DAP dalam pemilihan CEC.

Soalnya, sampai bila kaum Cina akan terus bersifat hipokrit?  Sampai bila DAP boleh menipu yang kononnya parti itu tidak menipu?   Aduan dan bukti sudah pun jelas, tetapi DAP masih tegar ingin terus menipu.

Monday, 9 September 2013

MINYAK OWH MINYAK


Apabila kerajaan mengurangkan subsidi petrol

MACAM-MACAM reaksi diberi apabila kerajaan mengurangkan subsidi bahan bakar. Akibatnya harga petrol RON95 dan diesel naik 20 sen seliter menjadikannya RM2.10 dan RM2. Harga petrol RON97 pula naik 15 sen menjadikannya RM2.85 sen. Kebanyakan reaksi tentulah menghentam kerajaan. Di sebelah 'pihak sana' yang sentiasa mencari 'silap' kerajaan, kenaikan itu seperti memberi 'bola tanggung'. Seolah-olah kalau mereka yang berkuasa, semuanya itu tidak akan berlaku, tidak ada kenaikan. Demi populariti, yang wajar tidak diwajarkan. Sebaik sahaja kenaikan itu diumumkan, macam-macam reaksi negatif diberi sama ada dalam bentuk kata-kata, dialog bergambar, karikatur, khidmat pesanan ringkas (SMS), video dan sebagainya.

Seorang sahabat memberitahu, dia 'berehat' seketika daripada membaca pelbagai reaksi yang masuk sama ada melalui SMS, WhatsApp atau Facebook. Lebih banyak yang tumpang 'belasah' kerajaan. Mereka tidak dapat menerima langkah kerajaan mengurangkan subsidi petrol. Jika anda bercakap apalah ada pada 20 sen itu, maka mereka akan berkata, ''Awak tak apalah, kaya, gaji tinggi''. Begitulah reaksi yang diberi. Berilah apa alasan sekali pun, puak yang memang kerjanya membantah tidak akan menerima dengan baik. Berilah seribu satu alasan kenaikan itu, mereka tetap tidak dapat menerimanya termasuk alasan paling popular iaitu harga di negara kita lebih rendah berbanding negara-negara lain termasuk dalam kalangan negara ASEAN.

PAS OWH PAS


LIBERALS IN PAS JITTERY, NIK AZIZ BACK TO SENSES

PAS spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat has spoken and he spoke his mind – his true mind – about what kind of attributes in the leaders to lead the party.
Going by his words, the liberals who are aligned to Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim will now have to work harder to grab the leadership or ‘lie low’ for one more term before making the ‘hit’.
Nik Aziz had said he wanted to see ulamaks leading the party and in particular ulamak as the deputy president so that the party could achieve its objectives of an Islamic nation.
Nik Aziz, whom many thought had ‘sold himself’ to the liberals since he has been following Salor assemblyman Datuk Husam Musa’s advises with regards to the relationship with parties in Pakatan Rakyat (PR).
With Nik Aziz’s latest statement which normally party members take it as a directive – at times even edict to those who idolize him – the liberals and in particular deputy president Datuk Mohamed Sabu or Mat Sabu are getting jittery.
Short of saying Mat Sabu is not in the ulamak category, Nik Aziz statement looked as though he has his ‘senses back’, of course after the party did not perform better after the ‘marriage of convenience and playing second fiddle’ in the opposition alliance.
 With the party election looming and to be held in November, the liberals now find its ‘goal to become the majority in the leadership line-up’ getting tougher as the path gets rougher.
Mat Sabu managed to oust then incumbent Nasahruddin Mat Isa in 2009 with the help of ‘his liberals supporters’ but this time around, the tide has changed with Nik Aziz’s statement and the support of Ulamak Council for religious people to fill the leadership line-up.
Added to this is the party youth wing’s outbursts on Anwar’s overture to Barisan Nasional (BN) particularly Prime Minister Datuk seri Najib Tun Abdul Razak for a dialogue on co-operation.
Nasaruddin was ousted for bridging the ‘enmity’ between Umno and PAS and now, from nowhere, Anwar extent an olive branch to Najib, which had the PAS youth wing ‘doubting Anwar motive’.
Given such background currently surrounding the party, the coming PAS poll seems to be exciting and may probably see the party charting a new path to its old objective.